EK 2020

Speelsteden


12 speelsteden, 12 stadions

Er zijn in totaal 12 speelsteden, verdeeld over 12 landen. Ieder gastland brengt één stadion in voor het EK. Deze stadions zijn in drie groepen te verdelen. In de kleinste stadions worden groepswedstrijden en achtste finales gespeeld, in vier van de grotere worden ook enkele groepswedstrijden en de kwartfinales afgewerkt, en het grootste stadion is voorbestemd aan de halve finales en de finale.

Welke wedstrijden in welke speelstad?

SPEELSTAD WELKE WEDSTRIJDEN
Londen (Eng) Finale, beide halve finales, een achtste finale en drie groepswedstrijden
Sint-Petersburg (Rus) Een kwartfinale en drie groepsduels
München (Dui) Een kwartfinale en drie groepsduels
Rome (Ita) Een kwartfinale en drie groepsduels
Bakoe (Aze) Een kwartfinale en drie groepsduels
Amsterdam (Ned) Een achtste finale en drie groepsduels
Dublin (Ier) Een achtste finale en drie groepsduels
Kopenhagen (Den) Een achtste finale en drie groepsduels
Boekarest (Roe) Een achtste finale en drie groepsduels
Boedapest (Hon) Een achtste finale en drie groepsduels
Glasgow (Sch) Achtste finale en drie groepsduels
Bilbao (Spa) Een achtste finale en drie groepsduels

Speelstad in Denemarken

In het Kopenhagense stadion Parken passen in totaal 38.190 toeschouwers. Er werd nog nooit eerder een EK-wedstrijd gespeeld. Wel kun je er regelmatig FC Kopenhagen zien spelen, want dit is hun thuisstadion.  Hier worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale.

Speelstad Glasgow

In Glasgow worden de EK-wedstrijden gespeeld in stadion Hampden Park. Hier passen in totaal 51.472 toeschouwers in. Normaliter speelt er een amateurclub in, Queen’s Park FC. Die luxe positie voor het kleine team komt omdat Glasgow Rangers en Celtic beiden een eigen stadion hebben.

Ierland

In de Arena in Dublin passen in totaal 51.711 toeschouwers. Het is niet alleen het thuisstadion van het Ierse nationale voetbalteam, maar ook van de rugbyers.

Roemenië

Ook in Boekarest verrijst een nieuw stadion voor het EK van 2020. De Nationale Arena moet 54.851 toeschouwers gaan huisvesten.

Spanje

Het San Mamés Stadion in Balbao biedt e ruimte aan 53.289 toeschouwers. Het werd pas in 2015 opgeleverd.

Hongarije

In Boedapest komt het nieuwe Ferenc Puskás Stadion, waar maar liefst 68.156 toeschouwers in passen.

Nederland

In de Johan Cruijff ArenA worden tijdens het EK 2020 ook vier wedstrijden gespeeld. Als Nederland zich weet te kwalificeren, is volgens de regels van het toernooi de kans groot dat het tweemaal thuis mag spelen in de ArenA.

Azerbeidszjan

Het Olympisch Stadion in Bakoe werd pas in 2015 voltooid. Er passen een slordige 69.870 toeschouwers in.  Hier worden drie groepswedstrijden en één kwartfinale gespeeld.

 

 

Duitsland

De Allianz Arena in München biedt plek aan 75.024 toeschouwers.

 

 

Rusland

In Sint-Petersburg worden vier wedstrijden gespeeld in de Zenit Arena, waar 61.251 toeschouwers in passen. Het stadion wordt nieuw gebouwd voor het WK van 2018.

Italië

In Rome wordt het Stadio Olimpico grondig verbouwd. Als het is opgeleverd, passen er 68.993 toeschouwers in. De openingswedstrijd van het EK 2020 wordt hier gespeeld. In eerste instantie zou de openingswedstrijd in Brussel plaatsvinden, maar doordat het nieuw te bouwen Eurostadion erg veel vertraging opgelopen heeft, heeft de UEFA besloten de openingswedstrijd in Rome te laten spelen.

Londen

Speelstad halve finales en finale EK 2020

Het grootste stadion van het EK is het Londense Wembley Stadion. Hier passen maar liefst 90.652 toeschouwers in. Vandaar dat het exclusief is voorbehouden aan de drie belangrijkste wedstrijden van het toernooi: de halve finales en de finale. Daarnaast heeft Londen, door het wegvallen van Brussel als speelstad, ook drie groepswedstrijden en een achtstefinale gekregen.