EK 2020

Procedure

Procedure

De eindronde wordt in dertien stadions in dertien steden in dertien landen gehouden. Twaalf steden zullen elk drie groepswedstrijden en een achtste of kwartfinale organiseren, één stad zal de halve finales en finale organiseren.

Alle landen die bij de UEFA zijn aangesloten mochten één stadion aandragen om de groepswedstrijden en de knock-outwedstrijd te organiseren en één stadion aandragen voor de finaleronde. Dit mocht hetzelfde stadion zijn. Nieuwe stadions mochten ook worden voorgedragen mits deze uiterlijk in 2016 worden opgeleverd.

De minimale capaciteit voor de stadions voor de verschillende fases van het toernooi was als volgt vastgesteld:

70.000 voor de halve finale en finale

60.000 voor de kwartfinales;

50.000 voor de achtste finale en de groepswedstrijden;

twee uitzonderingen werden toegestaan voor stadions met een capaciteit van 30.000 toeschouwers. Hier mogen dan de groepswedstrijden en een achtste finale worden gehouden.

Alle landen moeten meedoen aan de kwalificaties en het is dus mogelijk dat een gastland zich niet kwalificeert.

 

Tijdspad

Het tijdspad voor landen om hun speelstad aan te bieden is als volgt:

28 maart 2013: De UEFA stelt de eisen aan de kandidatuur en de regels vast;

april 2013: De UEFA publiceert de eisen en opent de bidfase;

september 2013: De landen moeten hun kandidaatstad benoemen;

april 2014: De landen moeten het bidbook indienen en de UEFA start met de beoordeling;

19 september 2014: De UEFA wijst de speelsteden aan.

 

Kandidaatstadions

De UEFA publiceerde in april 2014 de lijst met kandidaatstadions. Twee landen wilden de finaleronde organiseren; Duitsland en Engeland. Negentien landen (waaronder ook Duitsland en Engeland) wilden de groepswedstrijden organiseren. Hiervan werden er twaalf geselecteerd. Vier landen (Bulgarije, Denemarken, Macedonië en Wit-Rusland), stelden zich kandidaat met een stadion met een capaciteit tussen de 35.000 en 50.000 toeschouwers; hier zouden er maximaal twee van worden geselecteerd. Van de 15 landen met stadions vanaf 50.000 toeschouwers zouden ten minste 11 landen worden geselecteerd. De stadions werden al in september 2014 aangewezen.

Bron: Wiki